20 november, 2009

Här kommer några instuderingsfall som jag fick från ögonkliniken i Örebro. Jag tycker att de är riktigt bra! Dessa fall är tagna från det riktiga livet.

Allmänna ögonfall

Fall 1:1 – Åke 27 år

Åke är kriminalkommissarie. Under ett utredningsarbete känner han under dagen allt mer tilltagande irritation i sitt högra öga. Det svider och rinner. Synen är lite disig av och till, men blir normal om han blinkar några gånger. När han ska gå hem tittar han i spegeln, och ser att ögat är tämligen kraftigt rött. Åke ringer distriktläkarjouren. Det är upptaget 4 gånger.

-------

Fall 1:2

Vid halv tio-tiden på kvällen finner jourhavande distriktläkare en trött polis, för övrigt frisk men mycket irriterad, framför allt i höger öga.

Övre luftvägar ua. Visus hö=vä 1,0. Höger öga kraftigt klarrött, särskilt ögonlockets insida, i nedre omslagsvecket rikligt med gult sekret, intorkat sådant i ögonfransarna, även kladdar på cornea. Vänster öga väsentligen blekt, cornea klar, speglande.

Åke rekommenderas koksaltssköljningar, försiktighet med hygienen såsom egen handduk och att återkomma om ej bättre på tre dagar eller bra om en vecka.

Nästa morgon sitter Åke i Ögonklinikens väntrum med sällskap. Han har två helt igenklistrade ögon.

image

--------

Kommentar

Massiv purulent conjuktivit som efter behandling med kloramfenikol ögondroppar i engångspipetter x 4 bägge ögonen tillfrisknar på en vecka utan andra men än en lätt irritationskänsla från ögonen, ffa i rökig miljö eller kylig luft.

Mina anteckningar: Det är en bakteriell infektion som ger upphov till purulenta sekretioner (pus = ge antibiotika, kloramfenikol), virusinfektioner brukar inte kladda på detta sätt. Det klassiska är att båda ögonen drabbas. Vid ensidig konjuktivit (infektion i konjuktivan) så bör man misstänka en chlamydia infektion. Patienten bör tvätta ögonlocken ofta med babyschampoo (för att inte irritera ögonen med vanligt tvål).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!