20 november, 2009

Allmänna ögonfall

Fall 2:1 – Leila K 2 år

På ögonklinikens telefontid ringer på förmiddagen en dagisfröken. Det verkar som hon är lite upprörd, möjligen också lätt oroad. Det framkommer att i morse lämnades Leila K av en kraftigt försenad, svettig fader. Flickan var röd och kladdig i ögonen , vilket påpekades av fröken, men fadern försvann hastigt med “ingen fara” lämnat i dörren. Nu undrar man, eftersom ingen svarar hemma hos Leila K (mamman nattsköterska) och pappan flugit till Stockholm enl US växel, vad man skall göra. Den vänliga ögonsjuksköterskan lovar att ögonjouren genast skall titta.

--------

Fall 2:2

Jouren får följande uppgifter: Flickan var dagen före hängig och hostig, snorade en del. För övrigt frisk och glad tös. temp 37,9 grader på dagis före avfärd.

Ögonen perifert injicerade. Varkladdar i mediala ögonvrårna, ögonfransarna och i tårfilmen. Speglande hornhinnor. Iris och pupill ua. Röd reflex i genomfallande ljus.image

-------

Kommentar

Akut bilateral conjuctivit, sannolikt av viral genes med sekundär bakteriell infektion. Får kloramfenikol (engångspipetter) x 4 i vardera ögat i c:a en vecka. Föräldrarna får råd beträffande hygien och dagisvistelse.

Mina anteckningar: Det är vanligt med viral conjuctivit hos dagisbarn. En intakt hornhinna är ganska motståndskraftig, så därför är det inte farligt med detta.

Kloramfenikol brukar ge aplastisk anemi hos barn, men i ögondroppar är de sådan liten systempåverkan att det inte spelar roll.

Noviform är en antiseptisk kräm, detta rekommenderas aldrig i sådana fall.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!