06 juni, 2010

imageFlugseende innebär grumlingar såsom mörka prickar, korn, streck, fläckar eller nät i synfältet synliga mot ljus bakgrund.
Åldrande glaskropp
Med stigande ålder och med start redan i 20-årsåldern kan man, som ett led i det naturliga åldrandet börja se små rörliga grumlingar i synfältet. De består av små sammanklumpningar av protein i ögats glaskropp. Mindre grumlingar kan ofta noteras redan i 20-årsåldern och kan öka gradvis i antal med stigande ålder.

Större grumlingar såsom fläckar eller nät uppkommer vanligen plötsligt i högre ålder till följd av att ögats glaskropp skrumpnat och lossnat från bakre delen av näthinnan, så kallad glaskroppsavlossning. Detta ingår också i det naturliga åldrandet och inträffar hos de flesta över 60 års ålder (även om inte alla noterar det). Ljusfenomen i form av korta blixtar eller blinkningar (dessa syns tydligare i mörker) uppkommer ofta samtidigt.

image
Behandling brukar inte behövas
Rörliga grumlingar i synfältet är ett normalt fenomen och behöver inte föranleda åtgärd om man upptäcker dem ”i förbigående” när man ser mot en ljus himmel.

Vid mer markanta, plötsligt uppkomna grumlingar, ofta åtföljda av ljusfenomen, bör man däremot uppsöka ögonläkare, eftersom det i undantagsfall kan uppstå små bristningar (hål) i näthinnan i samband med glaskroppsavlossning. Om ögonläkaren upptäcker en sådan bristning ska näthinnan runt hålet behandlas med laser, detta för att minska risken för näthinneavlossning som annars kan uppstå som en följd av en bristning i näthinnan.

Enbart glaskroppsavlossning är ofarligt och fastän grumlingarna i glaskroppen består brukar man vänja sig vid dem gradvis och de upplevs sällan som störande när några månader förflutit. Synskärpan försämras inte av grumlingarna, men de kan ibland skymma detaljer, t ex enstaka bokstäver vid läsning.

20 kommentarer:

 1. Tack för upplysningen, det är precis detta jag har fått. Har varit till ögonläkaren, och det var glaskroppsavlossning. Ser bara genomskinliga nät mot ljus bakgrund, som flyger över ögat. Ibland en liten svart prick Det började med ljuglimtar, sedan kom grummlingarna. Det har gått en vecka nu, försöker låta bli att tänka på det, men det är fortfarande lite svårt. Som sagt tar väl ett par månader.

  SvaraRadera
 2. Ajdå, hoppas att det löser sig snart!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag fick samma besvär för en vecka sedan. Det bara dök upp från ingenstans. Det underliga är att jag pratade med en god vän om problem med insekter som kommer in när man öppnar fönstret och jag svarade att jag inte ofta öppnar fönstret pga detta. Strax därefter märkte jag något som cirklade runt ögat. Gick till badrummet, tvättade ansiktet och ögat - men "flugan" var envist kvar. Sov inte mycket den natten. Ringde läkarupplysningen nästa dag och fick svaret att "gilla läget". Har nu en tid hos en ögonläkare 28 juli vid en optiker och hoppas få ett bättre svar. Det är mycket obehagligt men om man håller blicken i horisonten eller långt bort uppträder inte "flugan" lika mycket, men är svårt att göra detta konstant. Jag ser min svarta prick/fluga i alla former av ljus. Har läst på nätet om många som har besvären, men ännu inte sett om någon har hittat ett sätt att bli av med problemet eller minska besvären. Hoppas att det trappar av, känner mig uppgiven om jag ska ha detta livet ut. Jag är 51 år. /Bengt i Hbg

  SvaraRadera
 4. Hej Bengt,

  Tråkigt att höra att du besvär såpass. Tyvärr brukar inte dessa prickar försvinna när de väl har uppstått, men förhoppningsvis så kommer din hjärna att vänja sig vid den och den kommer att bli mindre störande om någon månad, så att du knappt lägger märke till den mer.

  Lycka till och hoppas att det löser sig!

  SvaraRadera
 5. åå, jag har fått MASSOR av sånna här prciakr i ögat.. o även som små maskar, ser det ut som.
  jag fattar inte hur jag ska kunna leva med allt detta i ögonen.
  ibland går jag med solglasögon inne till o med.
  är så fruktansvärt jobbigt.
  önskar man kunde få bort dom. jag kan inte läsa tidningar eller böcker längre.
  ska det verkligen vara så pass?
  har varit på ögon o kollat 2 ggr. o de säger att man inte kan göra nått :(
  jag får panik snart.

  SvaraRadera
 6. Hur länge har du haft dessa besvär? För man ska kunna vänja sig vid dem med tiden, härda ut så blir det nog bättre

  SvaraRadera
 7. Jag får också såna där svarta flytande prickar framför ögonen men de brukar försvinna efter ett tag. Fast det är sjukt irriterande innan man vänjer sig :)

  SvaraRadera
 8. Det låter ju i alla fall bra att irritationen som uppkommit i synfältet och envist hänger sig kvar vekca efter vecka inte är något farligt. Men det är inte lätt att vänja sig. Inte ännu i alla fall.
  Förbaskat jobbigt att hela tiden se en svart "trådända" följa med ögats rörelser. Men man får väl vänja sig med lite skavanker här och där med stigande ålder?
  68-åring

  SvaraRadera
 9. Hej undrar bara hur valigt är det att en 20åring får detta???

  SvaraRadera
 10. Hej hej, Man kan få dessa flugor av ett flertal andra orsaker. I och med att du är så ung så rekommenderar jag starkt att du söker sjukvård så att man kan titta in i dina ögon och exkludera att det föreligger en annan mer allvarlig orsak bakom.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Snälla skriv vilka är dessa orsaker? Har varit vid ögonläkaren, inget fel hittades men synfältet är full av prickar. :(

  SvaraRadera
 12. Jag har haft så där i 13-14 år, man vänjer sig. Jag är 27 nu!
  Tänker inte ens på det längre!
  Syns alltid i vänster öga, som en genomskinlig mask och tre mörkare prickar.
  Stör dom så tittar jag bara snabbt åt ett håll så glider dom bort en stund.

  SvaraRadera
 13. Lite svårt att veta vem som frågar när alla heter anonym =) Men jag antar att det är 20-åringen som frågar igen? Här kommer lite mer info.

  Vi har en gelé inuti ögat som kallas för glaskroppen. Med åldern, kan starta i 20-års åldern hos vissa, ändras konsistensen till att bli mer vattnig. Då kan små gelé-klumpar brytas loss och flyta runt i ögat. Man kan såklart inte se dessa "gelé-klumpar", det man ser är skuggan som de skapar på näthinnan. Denna skugga är vad man kallar flugseende. Ju fler gelé klumpar som flyter omkring, desto fler "flugor". Denna åkomma är väldigt vanlig och helt ofarlig.

  Plötsligt påkomna massivt flugantal + ev. blixtseende utgör ett varnande tecken. Detta kan bero på att glaskroppen drar i näthinnan och att näthinnan håller på att släppa från dess underlag. Man bör då söka sjukvård akut så att man kan åtgärda det innan synen förloras permanent.

  Andra orsaker till flugseende är:

  - Inflammation inuti ögat
  - Närsynthet
  - Kataraktoperation
  - Ögonlaser kirurgi
  - Cytomegalovirus näthinneinflammation (CMV retinit)
  - Blödning inuti ögat

  Inflammationen i Ögats inre:

  Denna kan leda till att gelén blir vattnig snabbare, vilket ger upphov till flugseendet.

  Närsýnthet:

  Närsynta ögon är längre än normalsynta, vilket ger ökad risk för flugseende. Hos närsynta är det vanligt att flugseendet börjar i yngre ålder.

  Ögonoperationer:

  Dessa operationer ger upphov till trauma inom ögat vilket ökar risken för glaskroppsavlossning.


  De farliga åkommor kan ögonläkaren se och åtgärda. Om allt ser normalt ut kan man pusta ut. :) Jag hoppas att denna information hjälpte lite.

  Skönt att du har börjat vänja dig (27-åringen)!

  SvaraRadera
 14. Hej! Jag har mycket grumlingar i ögonen. Ser ut som slam, mygglarver, nät och prickar. Dessutom en ojämn svart ring framför varje öga, enligt ögonläkare till följd av glaskroppsavlossningar. Finns det några uppgifter om att desssa grumlingar kan påverkas (orsakas eller förhindras) av vad man äter eller dricker eller hur man lever? /AL

  SvaraRadera
 15. Hej AL,

  Inte vad jag vet. Det verkar vara en process som uppstår oavsett vad man äter eller dricker tyvärr. Har med det naturliga åldrandet att göra. Hoppas att det blir bra för dig!

  SvaraRadera
 16. Hej Mimi och resten,

  Jag har haft det här hela livet. Bra skrivet om kronisk bronkit förresten.

  /"medicinare som vägrar köpa böcker då all information finns på internet"

  SvaraRadera
 17. hej! jag är 15 år och har fått en svart prick i vänster öga störigt har varit och kollat men är fortfarande orolig ser den under alla sorters ljus kan försvinna ibland men den kommer tillbaks igen har haft det i 7-dagar nu.

  SvaraRadera
 18. Hej,
  Fick eländet för 1 vecka sedan, besökte OMGÅENDE ögonläkare,
  Är yrkeschaufför, läkaren sa , inga problem, bara att köra vidare,
  Testar med solglasögon på kvällen vid datorn,
  Fungerar bra, full syn, är kollad
  men man blir orolig, men enligt ögonläkaren på mölndal,inga problem

  SvaraRadera
 19. Fick detta när jag var 31 och är nu 34 och det blir värre, ingen som hört om ngn slags behandling, detta stör hela mitt liv oerhört och då särskilt en stor fluglort i ena ögat:)/Johanna

  SvaraRadera
 20. Hej Johanna,

  Det finns olika behandlingar inom området. Främst laser. Vill du ha tips på kliniker i Sverige?

  SvaraRadera

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!