19 maj, 2010

image 

Perifer facialispares, eller Bells pares som den kallas kännetecknas av svaghet eller förlamning av den mimiska muskulaturen i ansiktet.

 

Vid en ansiktsförlamning är det viktigt att avgöra ifall förlamningen beror på en stroke (blodpropp i hjärnan) eller ifall det är nerven i ansiktet, facialisnerven, som är drabbad.

Därför brukar man dela in paresen (förlamningen) i perifer pares (från facialiskärnan som ligger i hjärnstammen, pons t o m nerven) och i en central pares (skada i själva storhjärnan, supranukleärt)

 

image

 

ORSAKER

 

 • Orsaken till perifer facialis pares är i många fall okänd.
 • Herpes simplex virus (HSV) har i senare studier visat sig orsaka denna typ av pares vid reaktivering.
 • Autoimmuna reaktioner (när immunsystem angriper våra egna kroppsdelar) har också visat sig orsaka denna form av pares.
 • Varicella zoster virus (VZV), kan ge förutom perifer facialispares, också kranial polyneuropati och mer allvarliga, långdragna symtom.
 • Borrelios orsakad av spirocheten Borrelia burgdorferi ger ofta upphov till skador på kranialnerverna och perifer facialispares förekommer frekvent. Sjukdomen uppträder endemiskt beroende på bl a klimatologiska faktorer och fästingförekomst.
 • Stress och oro kan också ge upphov till facialisparesen. (Min egna hypotes är att stressen sänker immunförsvaret och på så vis leder till en reaktivering av ex herpex simplex viruset som på detta sätt ger upphov till paresen)

 

image
SYMTOM

 

 • Paresdebuten föregås ofta av virala infektioner men ej alltid

 

 • Patienten anger ibland att drag utlöst symtomen

 

 • Tidiga symtom ses i form av:

- stelhets- eller domningskänsla i ansiktet

- värk bakom örat

- smakbortfall

- ljudöverkänslighet på den drabbade sidan

 

 • Ökat eller minskat tårflöde förekommer ofta

 

 • Paresen är oftast ensidig

 

 • Värk förekommer oftast bakom örat och strålar ibland till ansiktet och pharynx (svalgen)

 

 • Blåsor i örat i samband med facialispares ger den troliga diagnosen Ramsey Hunts syndrom, dvs VZV-infektion

 

image

LEDTRÅDAR:

 

 • Vid dubbelsidig pares, i första hand -->  misstänka borrelios. Facialispares hos barn orsakas oftare än hos vuxna av borrelios

 

 • Neurosarcoidos kan också ge dubbelsidig facialispares

 

 • HSV misstänks vid samtidig recurrent (återkommande) oral (mun) eller labial (läpp) herpes

 

 • VZV misstänks vid samtidig förekomst av virusblåsor på ytteröra, hörselgång eller trumhinna. Ibland samtidig hörselnedsättning och/eller rotatorisk yrsel.

 

image

Kliniska fynd

 • Paresen indelas kliniskt i partiell och total dvs. antingen är muskelförlamningen i ansiktet påverkad delvis eller helt.

 

 • Hyperacusi, ljudöverkänslighet, föreligger pga utslagen stapediusmuskel på den förlamade sidan.

 

 • Dysgeusi, smakbortfall, förekommer vid chorda tympani-påverkan.

 

 • Hyperestesi (överkänslighet för olika slags retningar så att förnimmelsen upplevs starkare än normalt.) eller dysestesi i trigeminus (kranialnerv V) föreligger ofta de närmaste dagarna efter paresdebuten.

 

 • Även andra kranialnervsengagemang kan förekomma och kräver då utvidgad utredning med audiometri, ENG samt ibland MR.

 

image


BEHANDLING

 

 1. Antiviralt medel såsom aciklovir eller valaciklovir vid HSV- eller VZV-misstanke.
 2. Ögat skyddas med urglas och i förekommande fall ges tårsubstitut såsom Isopto-Plain eller Occulentum Simplex (Undvik Noviform, eftersom denna kan påverka patientens syn pga salvans gula färg).
 3. Kortisonbehandling (prednisolon) i 10 dagar i nedtrappande dos används frekvent internationellt. Flera senare studier visar att steroidbehandling har en fördelaktig effekt på utläkningen av paresen jämfört med spontanläkning eller antiviralterapi. Steroider anses också ha en god effekt mot den retroaurikulära värken när den är uttalad.
 4. Vid länge stående perifer facialispares kan neuromuskulär träning vara av stort värde. Detta är en ny behandlingsform och ges av specialutbildad sjukgymnast
 5. Galvanisk stimulering används inte längre pga risk för kontrakturer i muskulaturen.
 6. Plastikkirurgiska behandlingsmetoder bör ej tillgripas förrän efter 6 månaders pares, eftersom spontanläkning kan ske inom denna tidsrymd.
 7. Möjligheten av Borreliainfektion kontrolleras med blodserologi. Vid misstanke eller bekräftad diagnos ges doxycyklinpreparat peroralt i hög dos under 2 veckor.

 


DIFFERENTIALDIAGNOSER (andra orsaker än Bells pares)

 • Guillain-Barré syndrom
 • Lyme disease (Lyme Borrelios, i Sverige: Borrelia)
 • Trauma med skallbasfraktur
 • Öron- och parotiskirurgi
 • Kronisk otit med cholesteatom 
 • Vid långsam paresutveckling och samtidigt palpabel tumor i samma sidas parotiskörtel måste alltid malignitet (cancer) misstänkas. Dessa tumörformer är ofta högmaligna. Metastaser förekommer i regionen.

44 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag kan berätta för dig att jag har haft Bells Pares 2 ggr och jag känner också en tjej som fått det mer än 10 ggr (hon är känslig för drag....hon fick det alltid om hon körde bilen med öppet fönster, så att örat blev kallt!).

  Det som hjälpte mig mer än någonting annat var att ta höga doser av vitamin B12 i form at Methylcobalomin. Om du googlar det kan du se forskning som gjorts på det.
  Det jobbigaste var för mig att sjukvården och läkare i Sverige inte vet om detta hjälper!!!
  Kanske du kan bli den läkare som verkligen KAN hjälpa dina patienter när de får Bells Pares.
  Första gången jag fick det var jag i USA och då gav min läkare mig en B12 spruta och sen B12 vitaminer att äta. Blev frisk inom några veckor.

  Hemma i Sverige när jag fick den 2ra gången, skickade de hem mig, och sa. jaja, det där går över om några månader... Det där är en väldigt tråkig attityd.

  Nu tog jag tag i det själv, och hittade forskning på internet om B12, och beställde det från USA och började äta... mina nerver började sätta igång direkt.

  Nu försöker jag hjälpa folk som drabbats, genom att berätta att B12 i form av Methylcobalomin hjälper!!! Hoppas du kan hjälpa någon i framtiden också :)

  Kram

  Signe

  SvaraRadera
 2. Hej Signe,

  Det som gör den här åkomman svårbehandlad är att man vet inte helt säkert varför den uppkommer och därför kan man inte rikta in en specifik behandling mot den.

  Men det du har skrivit låter väldigt intressant! Jag ska kolla upp det lite mer. Kanske en framtida behandlingsmöjlighet för de som har drabbats?

  Tack för din input! / Mirjam

  SvaraRadera
 3. hej jag har nyligen fått bells pares i höger sidan av ansiktet, jag fick kortizon och antibiotika tabbleter av läkaren men de sa ingenting om vitamin B12. kan man hitta den här vitaminen här i Sverige? och hur lång tid tog det tills det försvann?

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag har Bells pares, jag undrar hur man får tag i B12 vitaminerna, är dem som du köper från USA bättre än Sveriges B12 vitaminer. Jag har ännu inte köpt vitaminerna ännu.
  Kina

  SvaraRadera
 5. Jag har haft pares i nedre delaen av vänster ansiktshalva i snart 2 år. Halsen är också påverkad. Har en något ointresserad doktor där jag blev remitterad till en neurolog. Denne var en besvikelse, han kollade bara efter borrelia vilket jag inte hade, han gjorde inga andra tester på nerverna, inga bilder var tagna. Han sa bara "jag vet inte vad det är". Jag tjatade lite och han påtalade att ok, kanske en remiss till en endo kan vara en ide' jag skriver det till din läkare så får han ta hand om det. Min läkare har inte gjort något dock.

  När en pares är så långvarig så tycker man att dom kan anstränga sig lite mer, man blir lite nonchalant behandlad om man är A: kvinna och B: arbetslös. När man är i min ålder, över 40, så kan det ju vara tumörer och liknande. Visst, jag ska gå och tjata mer, men det blir så tradigt, man får tjata sej till minsta lilla blodprov och det ska verkligen inte vara så.

  Tack för en bra sida här!

  SvaraRadera
 6. Hej allihop, Tabletter mot B12-brist, BEHEPAN, i tablettform (förpackning 100 st) finns receptfritt på apotek. Dessa används som sagt mot B-12 brist och inte mot Bells pares i Sverige. Det borde inte vara någon skillnad mellan de i USA och de i Sverige i och med att det är samma hormon.

  Det är jättetråkigt när man känner sig nonchalerad inom vården!! Sök ingen, det är inte att tjata utan att ta ansvar för sin hälsa. Det gör du jättebra i att inte bara acceptera läget. Lycka till! Hoppas att det löser sig för dig!

  SvaraRadera
 7. Hej
  jag är så imponerad. Vilken läkare du blir. Dig vill jag lista mig hos. Med din ambition och pedagogiska fallenhet så är vi tur att vi har möjlighet att läsa om dina kunskaper. Tack så jättemycket från Helén som just fått ansiktsförlamning.

  SvaraRadera
 8. Hej Helén! Tack så jättemycket för din snälla kommentar! Tråkigt det där med ansiktsförlamningen. Hoppas att det släpper snart!

  SvaraRadera
 9. Hej
  Min sambo har BP sedan fem månader. Det tär på henne och vi närmar oss plastikkirurgisk lösning antar jag. För att utröna allt före ingrepp, har du något tips? Kortison i tidigt skede var inget alternativ då sambon var gravid när det skedde. Det här är en fruktansvärd åkomma som tär på psyket. Speciellt för en ung tjej. Sjukgymnastik har inte nämnts i vårt fall, är det för sent nu?

  SvaraRadera
 10. Hej hej,

  Vad hemskt det låter! Men träning kan hjälpa, men det krävs en specialutbildad sjukgymnast för det som jag nämnde ovan.

  I många fall brukar paresen bli bättre efter ett tag och ev gå bort, har det skett några förbättringar? Isåfall tyder det på att det kan gå tillbaks av sig självt och då bör ni vänta med att ta till kniven.

  Hoppas det blir bra!

  SvaraRadera
 11. Hej hej!!
  Jag är en tjej på 37 år som fick BP förra veckan, 10 dagar sen nu. Men jag och min familj är glada över att det bara var det och inget värre. Nu kan jag ju prata men med lite svårigheter med vissa uttal. Jag har lite jobbigt med mitt öga, det tejpar jag till natten och det funkar jättebra. Dagarna efter det hänt bosatte jag mig vid datorn och sökte på allt om detta och då läste jag om vitamin B12. Jag pratade med medicin om detta och jag ska börja med det på måndag vill inte ta det ihop med kortisonet.
  Kvinnan på hälsokosten rekommenderade Bio-B12 en vitamin som kroppen har lättast att ta upp. Man greppar ju alla halmstrån man kommer över just nu.
  Det känns väldigt skönt att man inte är ensam....

  Lycka till alla!!!!

  SvaraRadera
 12. Hejsan,
  fick igår reda på att jag har BP och började äta kortizon idag och ska då göra det i 10 dagar framöver nu. Jag ska in till sjukhuset igen om 10 dagar men har nu som många andra läst om vitamin B12. Kan man ta det samtidigt som man tar kortizonet eller ska man vänta tills den dosen är slut?

  SvaraRadera
 13. Hej du, kortison och B12 kan man ta samtidigt. Det finns inga kända interaktioner mellan dessa. Dock kommer du inte veta om det var kortisonet eller B12 som hjälpte.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  finns det någon mer som blivit frisk från bells pares? min mamma har BP,hon har vart hos läkarn flera gånger det finns inget de kan göra riktigt,inget av medicinerna hon har fått har hjälpt henne.nu har hon fått remiss och skall på nästa undersökning. Jag blev nyfiken på signe nordstroms berättelse den verkar mycket intressant..jag var på apoteket och fråga lite om B12 vitaminerna, och hon tyckte att man skulle kolla med läkarn först innan,för det kan bli lite farligt annars,men ville jag ändå ha de så fanns det receptfritt,jag blev tveksam & köpte inget. Jag undrar om det finns fler som blivit friska av B12?

  SvaraRadera
 15. Äntligen...
  Är en i övrigt kärnfrisk kille som jobbar med försäljning, +30, med andra ord är ute och träffar mycket folk där utseende kan spela roll.
  När så öga och mun började strula blev det ju lite knepigt att vara representativ.
  Då jag ingen erfarenhet av sjukvård haft blev det till sist ett samtal till Vårdguiden som hänvisa mig till akuten.
  Mina erfarenenheter av akuten är väl i princip det jag sett på TV så jag var lite konfunderad över om mina ansiktsproblem kunde bereda mig tid och plats på en akut.
  Det gick bra. Belles Pares gissade man (inget är klart fattar jag det som, det togs ryggmärgsprov och jag ska tillbaka på remiss på fredag - har tagit tid då jag är ute på tjänsteresa).
  Men den ångesten jag hade när jag åkte in till akuten. Visste ju inte vad det kunde vara - började spekulera i stroke och hjärntumören och fan och hans moster.
  Det är knepigt med rinnande öga och en smak som är ganska borta. Det övriga....ja, det är ju inte så att jag uppskattar det, men jag kan leva med det utan större inverkan på mitt liv. Det jag nu mest är lite rädd för att det på alla sidor om Bells står om att Herpes kan ha orsakat allt. Fan, då har jag ju ett till problem liksom...
  Anyway, ville bara droppa en kommentar, dels till upphovskvinnan till sidan som gjort ett mycket uppskattat bidrag till webben, men även till nyanlända och delge mina erfarenheter.
  Krya på er alla.
  /iallafall inte Celebral Pares...

  SvaraRadera
 16. Hej på er alla!
  Jag kommenterade 22 okt ang min BP, jag är helt frisk nu. Fått tillbaka min smak, mitt öga fungerar igen som det ska. Jag började med mina B12 vitaminer efter kortisonet, ringde och pratade med medicin om det, man kunde även äta dom under kortisonbehandlingen. Det som påverkade mig mest var ju att håret och mina naglar växte som bara den hi hi hi hi... Jag har ju mindre rynkor i mitt ansikte på vänster sida efter detta, men det ser jag bara som positivt nu. Men frågan är ju vad som händer med det när man blir riktigt gammal? Jag ska tillbaka och göra ett nervtest i ansiktet om ett par veckor så får vi se om några nerver dött!!?
  Ha det gått och håll humöret uppe det hjälpte nog mig mest tror jag...

  SvaraRadera
 17. Hej,
  precis som ovan vill jag kommentar mitt inlägg den 20 december.
  Mot slutet av kortisonbehandlingen började först smak komma tillbaka och succesivt öga och ansikte. Idag känner jag inte av det överhuvudtaget.
  Dock, för drygt en vecka sen började jag känna av runt ögan, liknande det jag kände av innan BP´t. "Helv*ete" var min spontana tanke, "inte detta igen".
  Men denna gång, gissar jag, var det "bara" en mindre bihåleinflammation.
  I skrivandes stund är jag frisk och kry.

  Du med nyprognosticerad BP; lycka till och hoppas du blir bra!
  /iallafall inte Celebral Pares

  SvaraRadera
 18. Vilken dos av B12 vitamin ska man ta?

  /szilvia

  SvaraRadera
 19. Hej , min sambo fick BP för 6 veckor sedan. Fick kortison i 10 dag. Läste om B12 som vi inhandlade.Ingenting har förbättrats under dessa 6 veck.Han har mest ont av detta rinnande öga som är riktigt besvärligt,som han ej kan stänga, kan något skada hinnan på ögat?

  SvaraRadera
 20. Ja, den kan torka ut och skadas på så sätt. Behöver då ögondroppar och en ögonkammare. Prata med er läkare ang det.

  SvaraRadera
 21. Hej, jag fick min första BP 2007. Det tog ca 3 veckor innan det var borta. Fick för två veckor sedan ytterligare en BP. Började denna gången som en öroninflammation. Det har redan börjat ge sig, men jag vill ju att det skall gå fortare såklart. Har bara fått pencillin mot öroninflammationen. Men märkte ganska tidigt att det började ge sig. Nu ser man att rynkorna i pannan är på väg tillbaka och ögat är också mycket bättre. Så snart är det nog borta. :)

  SvaraRadera
 22. Hej.
  Är inne på 2:ndra dagen med kortison och är vädigt deprimerad nu.
  Vaknade med Bells Parys för 5 dagar sen.
  Jag var oehört orolig för stroke, men fick mkt bra hjälp på Ljungby lassarett.
  Jag ska ta kortison 10dagar. Sen ger jag mig på B12 och akupunktur. Vill ju inte vara sned. Återkommer med rapport

  SvaraRadera
 23. hej inne på min tredje månad nu,börjar bli jobbigt för psyket nu,ena dan ett steg fram nästa två bak har käkat massor av b12 provat elektrostimulans men inget funkar,vill inte vara negativ men har det jobbigt nu

  SvaraRadera
 24. Hej, upplysningen om B12 var en aha-upplevelse för mig.
  Fick Bells Pares för 10 dgr. sen och precis som andra som skrivit här fick jag cortison och sen blir det kanske bra-attityden.
  Googlade och fick veta att det ofta kopplas till herpes som reaktiveras, tro det eller ej,igår började jag känna svedan på låret som jag hade för 13 år sen. idag kom första utslaget.
  När jag googlade idag om herpes och Bells, trillade jag över denna sidan och B12-brist, hittade B-vitaminbrist.se och, då kom aha-upplevelsen, många av symptomen har jag, magproblem ,trötthet ,oförklarliga yrselanfall ,sämre minne vid stress,irriterade munvinklar.
  Har blivit undersökt för strokemisstanke 2 ggr, bägge gångerna har det varit falsklarm,senaste gången var när jag fick Paresen, då jag var inlagd ett dygn för obs innan läkaren ställde diagnosen BP.
  Första gången för 9 år sen var det ett plötsligt yrsel och balansproblem som skapade misstanken.
  Vid strokemisstanke får man en grundlig genomgång av kärl osv.
  Bägge gångerna har jag fått veta att jag ligger inte i riskgruppen.
  Min tanke är nu att B-vitaminbrist (saknar kanske annat oxå) sänker immunförsvaret och låter sådant som herpes gå igång igen.
  Har nu bokat läkartid för att få medicin mot herpesen och ta ett blodprov för att kolla vita kaninerna.
  Paresen börjar ge med sig, smaken kommer tillbaka och ögonlocket har börjat att rycka.
  Inlägget om B12 kan ha besvarat många frågor.
  Är en sån där som inte springer till doktorn stup i kvarten,det som inte dödar härdar, typ.
  Därför kan jag inte klaga på vården, jag har inte givit dem möjligheten att fördjupa sig.

  SvaraRadera
 25. Hej! Drabbdes av Bells Pares i lördags. Som ni skriver så kom det smygande och jag ignorerade alla tecken. Tillslut ringde vi sjukvårdsupplysningen och några minuter senare kom ambulansen och tog mig till Karolinska. Där uteslöt man stroke. Fick kortison som ni nämner. Har sedan tidigare en B12 brist och injicerar med Behepan 1ml var tredje månad. Känner att rörligheten börjar komma tillbaka men ögat läcker som såll. Arbetar som lärare och känner stress över att gå tillbaka till jobbet. Kan man bli sjukskriven? Fick ingen återbesökstid. Det verkar som att man behöver vara aktivt sjuk i denna sjukdom. Skall jag öka min dos Behepan? Jag har ju fler ampuller hemma.

  SvaraRadera
 26. Go´morron! Jag har haft Bells Pares och kan vissla!

  Vill skriva till Er som fått BP. om hur jag gjorde mig själv frisk efter 6 mån. Vaknade 1991 av att min högra sida "dog" på 4 dagar. Blodprover visade, virus, Bells Pares. Fick ingen medicin. Träffade totalt 7 läkare och ingen kunde svara på HUR BLIR JAG RISK???? och orsaken??
  Inget hände, tiden bara gick, så en kväll blev jag ursinnig, arg, förtvivlad och skrek och tog i av hela min kropp och själ, speciellt de muskler som fungerade i ansiktet, (den friska sidan). Höll på ett tag och plötsligt började det rycka i mungipan, rusade till spegeln och såg hur den "hoppade"! Tänkte, oh nej! har jag gjort det värre..om det nu kunde bli värre. Det började sticka i kinden, kändes som 100 små nålar. Blev rädd, försökte sova. Åkte till akuten på morgonen, läkaren kunde inte svara på varför. Blev väldigt arg och villa få ett svar från någon kompetent, intresserad. Ringde lasarettet och krävde att få tala med någon om BP. Berättade för henne och hon utbrast! -Oh vad bra!! Fortsätt och träna!! Ingen annan läkare har sagt att jag ska TRÄNA mig frisk. Satte igång direkt, hela tiden. Gjorde de allra fulaste grimaser jag kunde komma på. Kunde snart , efter ca. 2-3 mån. vissla försiktigt, äta normalt, dricka, blinka, rynka pannan..med glädje. Tränade tills jag fick upp mungipan så tänderna syntes mera. Orsaken till varför jag fick det, tror jag är långvarig stress, för lite sömn och drag. Det tog mig ett år tills jag kände mig ok. Hade inte hört talas om B12 då, men det gör mig jätteglad att en del av Er har blivit hjälpta av det. Träffade en fin kvinna igår som hade fått BP och visste inte hur hon skulle bli bra eller varför hon fått det. Jag berättade min historia och hon såg mitt ansikte idag, frisk...det är därför jag ville hitta någonstans där eventuellt man kan hjälpa en medmänniska.
  Jag önskar Er alla en skön midsommar! Tappa inte hopp, Kram från Anna i Tranås.

  SvaraRadera
 27. sitter just nu på akuten o när jag läser detta så får jag mer hopp än vi fått från sjukvården.. min sambo har antagligen fått det idag kanske igår då hon trodde hon blivit allergisk men förmodligen var det symptom..min sambo,är jätte ledsen då hon är rädd hon ska se ut så alltid.. Nu kan jag ge henne lite hopp o sen ska jag köpa b12 men hur mycket ska man ta? Tack till er alla...

  SvaraRadera
 28. Vad tungt för dej och din sambo, speciellt Din sambo. Bra stötta henne! Hoppas det har blivit bättre nu.
  Om det är borrelia finns ju medicin för det,bra på ett par månader då.. om det är Bells Pares är det virus och kan ta tid. I min skrivelse ovan från den 20 juni har flera följt de råden under åren jag informerat dem. De har följt råden, tagit o tränat sig bättre, friska. Ingen annan kan göra en frisk, bara den drabbade. Kämpa, envishet och att anhöriga finns och stöttar stärker. Vet ej hur mycket B12 man skall ta, på familjelivs sida är det flera som nämner B12, . Ge inte upp! Utan kämpa! Kram, Anna i Tranås

  SvaraRadera
 29. Hej.
  Skrev här den 17 April.
  Då mådde jag inge vidare, men är 100% Återställd nu:-)
  De första 13 dagarna ingen förändring, men plötsligt fick jag ett litet uns muskler och då blev man överlycklig o tränade leenden för fullt.
  Jag köpte oxå B12 som är en vanlig metod i USA.
  Jag åt B12 med måtta, Dvs 1 tablett om dagen.
  Shnille, vid det här laget är säkert din sambo ok.
  BP är det värsta jag råkat ut för och ska undvika stress o drag framöver.
  Och som det står här, sjukvården har inga svar om det här o det känns hemskt!

  SvaraRadera
 30. Hej
  Tack för denna sidan! Jättekul att man inte är ensam.
  Fick detta i slutet på 2008(var då 38 år) och jag är inte återställd ännu. Då fanns heller inte speciellt mycket att hitta på internet.
  Läser under din "Behandling" pkt 5 att man inte använder Galvanisk stimulering. Kan du utveckla lite? Jag har nyligen köpt en "Anti-Ageing"-maskin på Tvin-shop i tron att det kunde hjälpa mig och undrar nu om det är onödigt eller farligt.
  Vänliga hälsningar E

  SvaraRadera
 31. Hej har haft BP i drygt två veckor nu och upplever det nästan som om jag är sämre. Har ganska stark smärta bakom örat och i örat, som avtog vid kortisonbehandlingen för att sedan komma tillbaka. En fråga tiller som blivit friska: upplevde ni det som om det blev konstant bättre eller hade ni några bakslag? Kom rörelsen i muskulaturen tillbaka lite i taget eller allt på en gång. Är sjukt orolig för det här, är totalförlamad i vänstra halvan...tacksam för svar, då läkarna tycks skita i detta totalt!

  SvaraRadera
 32. Hej! måste berätta min historia...slutet på november fick jag en kväll ont bakom örat, tänkte inte så mkt mer på det utan somnade som vanligt. dagen efter var jag ledig från jobbet bakade städade o förberede lite för advent, kände en lite underlig kännsla i ansiktet framfötallt läpparna tänkta att jag ätit något jag inte tålde...dagen gick. på kvällen skulle jag blåsa ut ett ljus, det gick inte att blåsa!!! tittade mej i spegeln, höger öga och mun HÄNGDE!!! Blev fruktansvärt orolig. Åkte in till akuten, kände en fruktansvärd ångest. Inget fel hittades, fick GÅ upp till öron näsa hals sitta där i flera timmar med en vaken natt på akuten. Där konstaterades "ansiktsförlamning" fick kortison kur i 10 dagar. Fick även ta mej till provtagningen efter denna jobbiga natt. kan tycka det är dåligt att man ska behöva ta sig till en massa olika ställen när man mår så fruktansvärt dåligt. hade aldrig hört talas om ansiktsförlamning.

  9 januari 2013 var jag på ett återbesök 93% aterställt inget mer!!?? Hade en massa frågor/funderingar...det kan bara bli så??

  26 januari 2013 för en vecka sedan började jag känna den olidliga smärtan bakom örat...idag såg jag lite häng i ansiktet igen :( värsta är att jag verkligen inte orkar me proceduren med sjukhuset igen, när det "bara kan bli så"....

  Men detta med B 12 verkar intressant, har inte hötr lalas om det tidigare, fick en liten fundering är det inte B12 sprutor personer får som OP magsäcken? Jad har gått på diet enl LCHF den ett halvår tillbaka, tanken slog mej om jag kan ha B12brist???

  SvaraRadera
 33. Hej! Jag fick BP efter en besvärlig spottkörtelinflamation samtidigt som jag fick ett rejält munsår. Till en början var det penicillin som gällde och jag märkte efter några dagar att tungan började kännas konstig, som ön det vore en beläggning på den. Efter ytterligare några dagar upphörde funktionen på höger sida av ansiktet samtidigt som jag förlorade smaken helt. Jag åkte in till sjukhuset i Lidköping akut och blev mycket väl bemött av läkare där som gjorde en mängd olika undersökningar. Jag fick Cortison och en annan virusdämpande medicin utskriven och har ätit dessa i 8 dagar nu och märker tydliga förbättringar redan. Det började med att jag fick tillbaks smak och märkte även förbättringar vid ansiktsrörelser, och nu är jag uppskattningsvis 50% återställd efter enbart någon vecka. Tyvärr svänger det fortfarande ganska mycket, men även det minskar. Jag blev väldigt förvånad men framförallt väldigt glad nr läkaren jag hade på akuten ringde mig idag ( en lördagkvälln) för att höra hur det var. Claes

  SvaraRadera
 34. Hej.
  Jag skrev här den 17 April 2012.
  Jag är nu helt återställd.
  Från det jag fick BP så tog det 14 dagar tills jag kä de att lite muskulatur kom tillbaka, glädjen över detta var obeskrivlig och jag tränade ansiktet hela dagarna.
  Min uppfattning är att jag fick detta av stress.
  Oavsett orsaken är jag numera tacksam för allt jag inte brydde mig om innan.
  Så inget ont som inte har gott med sig :)
  Lycka till och ge det tid.

  SvaraRadera
 35. Hej!

  Jag vaknade upp igår och ögat och munnen hängde. Värk bakom ena örat. Åkte till akuten som skickade mig till Öron. Röntgades och fick diffusa besked att det antingen är neuroborrelios eller Bells Pares. Fick inget kortison. Återbesök om en vecka. Jag ska direkt åka och köpa B12. Tack för tipset och en bra sida.

  SvaraRadera
 36. Hej Det började med att jag hade ont i min vänstra nackmuskel i 2-3 dagar sedan så bröt min Bells Pares ut. Kunde inte dricka min läsk riktigt, vänster öga hängde och när jag skulle borsta tänderna så hängde inte munnen med. Fick lätt panik, jäklar nu har jag fått en stroke, en lindrig, en Tia... for in på akuten efter ett samtal till 1177. Där konstaterades det att det var Bells Pares, ansiktsförlamning. Fick 6 st kortisontabletter omgående samt en recept på ett antivirala läkemedel ( Valaciciclovir Sandoz 500 mg i 10 dagar) för att förbygga/bekämpa min munherpes. Som kan ha utlöst min BP... har även köpt ögondroppar för att fukta mitt vänstra öga som jag inte kan stänga. Ska på återbesök inom kort då vill jag ta/få en Borrelia-test för ett utesluta det. Har även borrat ut en död nerv i en död tand för 2 veckor sedan. Kan ha ett samband, glömde fråga läkarn om det på akuten. Nu har det gått 3 dagar efter utbrottet. Ögat har blivit mindre... det runt om har sjunkit ihop mer. Känner mig vid ganska gott mod... men visst känner jag mig orolig samt det är ju inget kul att inte kunna prata rent... kommer och går. Att äta och dricka är besvärligt. Det rinner ut... Pratade med en sköterska på Ögon/öron idag och hon sa att det är väldigt trångt där nervbanor går ut till ansiktet och blir det en virusinfektion så stängs nervbanorna av... Typ så sa hon. Jag läser till undersköterska. Tack för alla delningar. Jag hoppas att vi alla blir friska. Ge inte upp! Kram Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delade din berättelse med oss Thomas. Jag hoppas att det läkte ut!

   Radera
 37. Hej. Ingen som har skrivit här på länge, men jag gör ett försök. Min sexåriga dotter fick igår diagnosen bells pares efter en omtumlande dag med ambulanstransport och många långa timmar på akuten. Idag togs boreliaprover som vi nu inväntar besked på. Är det någon som har erfarenhet av behandling av bells hos barn? Det nämndes aldrig kortison, steroider, anti-virusmedicin eller sjukgymnastik. Var de okunniga eller behandlar man inte bells hos barn på samma sätt?
  Hälsningar från en orolig mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna:

   Stå på dig!

   Jag fick själv BP för många år sedan och möttes av en väldigt nonchalant vård. Är helt otroligt när man läser vilka metoder som finns att tillgå men som tyvärr (ofta) inte nämns i svensk vård när det gäller BP. Själv fick jag höra att "inget går att göra", och när jag frågade efter en sjukgymnast (då jag läst om detta på nätet) fick jag svar att den enda som de hade att tillgå hade gått i pension för något år sedan. Detta var på Sahlgrenska i Göteborg.

   Radera
 38. Jag har känt mej stressad 2 månad, fick ont i v käke, gick över men sen väldigt ont i nacken o huvudet. För tre dar sen åkte jag in till akuten i visby där det konstaterades bells pares. Fick ej behandling med tex cortizon eller virusmedcin.Jag ska återkomma om 7 veckor. Har köpt B12 och hoppas på det. V öga hänger, men jag tejpar till natten, beläggning på tungan, v mungipa hänger. Har fortfarande något ont i öra/huvudet men har kunnat sova nu på sömntabletter. Jag är pensionär och det verkar som man ignorerar mig för detta. jag har ock alltid varit frisk och tränar. Har ångest. Känner inget stöd från vårdcentral alls.

  SvaraRadera
 39. Hej,
  Hur länge kan man fortsätta att ha ont i huvudet efter BP?
  Det har gått 7 mån nu och jag har fortfarande huvudvärk och är trött.
  Har även ont i nackrosetten efter att jag fick BP.
  Har varit inne på MR men det såg bra ut. Alltså det växer inget inne i hjärnan.
  Sen undrar jag om det är vanligt eller om det alls förekommer att man får en BP på ena sidan och att man senare även får symptom av avdomnad på andra sidan ansiktet, efter att BP dragit sig tillbaka ifrån första sidan.
  Det är det jag upplever nu i alla fall.
  FYI: Jag åt B12 tabletter "för säkerhets skull" men har ingen aning om det var dom som hjälpte eller om jag hade blivit bra ändå infrån förlamningen.

  Någon som vet svar på mina frågor?

  SvaraRadera
 40. Hej Anna! Min 5 åriga dotter fick Bells pares igår. Skulle vilja veta hur det gick för din dotter. Hur snabbt återhämtat hon sig? Hoppas att du kan se mitt meddelande.
  MVH/Inessa

  SvaraRadera
 41. Hej Anna. Det är viktigt att försöka hitta en orsak till varför hon fick förlamningen i ansiktet, om det beror på Borrelia då ska man behandla med antibiotika. Om det beror på virus, då bör man behandla med antiviral medicin. I dessa båda fallen bör man inte ge kortison för kortison är antiinflammatoriskt och kan få infektionen att blossa upp ännu mer. Om man inte hittar någon infektiös orsak bakom åkomman kan man testa med kortison. Av vad jag vet kan man försöka ge kortison till barn. Jag hoppas att det löste sig med ditt barn!

  SvaraRadera

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!